Na početku smo nove godine i dok se vaša okolina fokusira na mršavljenje, štednju novca za više vikend putovanja ili skidanje s kokaina, vi se nećete fokusirati na pozitivne promjene jer znate da za njih niste sposobni. Vi ste nesigurno smeće i želite poraditi na vašoj nesigurnosti jer je to jedino što vam polazi za rukom. Želite potencirati svoje strahove, još se više alijenirati od ljudi u svom životu ili blokirati svaku šansu za uspjehom i sve to u što kraćem roku? Ovo je članak za vas!

Institut “Jad i Bijeda”, u suradnji s odvjetničkom firmom “Plač, Bol i Partneri” donosi vam rezultate istraživanja najučinkovitijih metoda potenciranja nesigurnosti.

 

Imobilizirajući strah od neuspjeha

Možda zbog toga što smo kroz stoljeća dokazali svoju Hungarobojaznost, Italobojaznost, Jugobojaznost, Austrobojaznost ili Bogobojaznost, blagoslovljeni smo neimaštinom u resoru raspadajućih dinosaura u dubini Zemlje Hrvatke. Samim time male su šanse da nas Amerikanci dođu spasiti od naših konzervativnih načina pa da se shodno tome moramo fokusirati na čuvanje žive glave. Ovih se dana možemo komotno posvetiti težnji ka samo aktualizaciji koju Maslow volješe tako strastveno. Možemo razmišljati o tome koji ćemo fakultet upisati, u koji vrtić će nam upasti dijete, kad će nam RTL renovirati kuću ili o tome možemo li u raj ako smo ostavili psa na ulici prije godišnjeg. I u pozadini tog mentalnog aerobika treba njegovati duboku i razarajući nesigurnost u sebe kao osobu i svoje postupke. Kako ne biste iskakali iz mase te se time doveli u opasnost da učinite bilo što sa svojim životom, treba se oboružati strahom od neuspjeha od malih nogu.

Želite naručiti kavu, kupiti onaj par cipela, izjaviti nekome ljubav? Prije nego donesete odluku vizualizirajte svoj neuspjeh. Baš kao što je Janica prije slaloma zatvorenih očiju lelujala urukavičenim rukama i zamišljala svaki zavoj, tako se vi morate u potpunosti predati zamišljanju najgoreg mogućeg scenarija da se ne bi dogodilo da zaista nešto pokušate. Interijer kluba, glasna muzika, dvije pive u vama, prilazi vam Antonija i vi joj kažete kako ste već godinama njezin najbolji prijatelj je se cijelo vrijeme nadate njezinom poljupcu- Antonija vas šokirano gleda te podiže dlan kako bi pokazala zaručnički prsten koji je jučer dobila od Lovre- vašeg brata. Odlazite doma posramljeni i provodite 18 sati na podu kupaone plačući uz Celine Dion.

 

Ništa ne poduzimajte dok za to nije prekasno

Odugovlačite svaku odluku kako biste omogućili vremenu da odluči umjesto vas. Ako je rok prijave za posao do 20.1., čekajte s odlukom o prijavi do 19.1. u 23:30h te odustanite jer nemate vremena adaptirati životopis. Donijeti odluku je teško, a teške stvari su teške i ne biste se trebali izlagati takvim situacijama. Cijelo vrijeme imajte na umu mogućnost blamaže i tako pristupite svakoj svojoj odluci. Dvoumite se između Coca Cole i Spritea dovoljno dugo dok konobarica ne odustane i ode od vašeg stola, a onda i vi otiđite doma- dvojba uspješno riješena.

 

Težite apsolutnom savršenstvu

Savršenstvo postoji i ne dajte da vas itko uvjeri u suprotno. Vi ga morate postići u svakom aspektu života. Pišete li esej ili kuhate ručak, nemojte se uopće krenuti baviti datim zadatkom osim ako niste sigurni da ga možete pedantno svesti do savršenog rezulatata jer ćete u suprotnom doživjeti fijasko. Primijetit ćete da ukoliko stremite savršenstvu, odugovlačit ćete akciju sve dok na kraju ne poduzmete ništa. Time ste ubili više muha jednim udarcem, čestitam!

 

Spoznajte kako drugi to rade bolje od vas

Ne samo da vam se čini da su drugi pametniji, ljepši, zdraviji, talentiraniji, uspješniji, bogatiji i sretniji od vas nego to zaista jest tako. Međutim čovjek je zaboravljivo biće pa se potrebno često podsjećati i na to.

Čitajte vijesti o poznatim osobama, pratite influencere sa savršenim životima, pijte kave s vašim uspješnim prijateljima i konstantno se uspoređujte s njima. Pri usporedbi je najbitnije biti realan i shvatiti kako nikada nećete imati što oni imaju jer ste manje vrijedni i dopustiti tom osjećaju da vas u potpunosti preplavi. Nakon takve seanse preporuča se još 18 sati na podu kupaonice uz The Smiths.

 

Svake noći zaspite uplakani

Taman kad se “kasno navečer” pretvori u “rano ujutro” , lezite u krevet nakon što više ne možete internetom ili serijama odugovlačiti počinak i pokušajte se opustiti. U trenutku kad osjetite da vam se mišići opuštaju sjetite se svake neugodne situacije u svom životu:

  • Onaj put kad ste plasirali pošalicu koja nikome za stolom nije bila smiješna i nakon toga ste šutili dva sata
  • Ono kad vam je majka ušla u sobu bez kucanja, a trebala je kucati za vaše i njezino dobro
  • Onaj put kad je prva osoba s kojom ste spavali proširila glasinu da je bilo očajno spavati s vama
  • Ono kad ste pali na klizaljkama dok su dvogodišnjaci radili piruete i smijali vam se, a bili ste na prvom dejtu
  • Ono kad ste dobili otkaz nakon što ste digli kredit
  • Ono kad ste bili bezobrazni na šalteru i sad vam je žao
  • Ono kad ste slučajno stali psu na nogu i niste mu mogli objasniti da je slučajno i nije htio s vama pričati danima

Dopustite tom osjećaju da vas razbudi i u tom raspoloženju dočekajte zoru. Posustane li, možete se prebaciti na grižnju savjesti zbog svakog i najmanjeg grijeha kojeg ste počinili i smatrati se govnom od osobe.

 

Okružite se toksičnim osobama koje vas kritiziraju

Vi znate da ste smeće i njegujte odnose s ljudima koji to također znaju. Toksična osoba se lako prepozna po nezaustavljivim kritikama na svaki aspekt vašeg života, pasivnoj agresiji i omalovažavanju. Ako ih ikada bude, nemojte  se fokusirati na pozitivne komentare, već svoju nepodijeljenu pozornosti posvetite kritikama i primajte ih k srcu.

 

 

Ako možete s takvom osobom ući u intimnu vezu, preporuča se da to promptno učinite. Vaše zajedničko vrijeme provedite šuteći i slušajući što ta osoba ima za reći i nikada ne dovodite njezin uspjeh u pitanje – ta je osoba jednostavno bolja od vas. Sjetite se da ste smeće i inzistirajte da vas tako i tretira. Naravno, možete uzeti u obzir iniciranje prekida kad se u vama probude suicidalne tendencije , ali obzirom da ne možete biti sigurni u svoju prosudbu, odugovlačite prekidanje dok vas dotična osoba sama ne napusti ili ubije.

1 Comment